Sunt multe lucruri de luat în considerare înainte de a-ți aduce noul animal de companie acasă. Deși anumite aspecte pot părea descurajante la început, vă asigurăm că toate sacrificiile vor fi răsplătite pe măsură.
Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să iei decizia potrivită.
Spre deosebire de pisici, câinii se bazează mai mult pe tine pentru a face mișcare și pentru a se juca, astfel încât trebuie să te asiguri că ai timp pentru nevoile lor comportamentale, sociale și fizice.
Spațiul din calendar este mult mai important decât cel fizic. Majoritatea oamenilor se gândesc doar la dimensiunea curții sau a casei lor și nu acordă deloc importanță timpului pe care îl pot dedica cățelului. Majoritatea câinilor sunt fericiți cu un pătuț, un loc în casă unde să stea liniștiți pe timp de zi, dacă le acorzi timpul necesar plimbărilor și exercițiilor. În general, un cățel are nevoie de 3 ieșiri sau plimbări pe zi, de exemplu 3 plimbări de 30 de minute sau 2 scurte și 1 lungă de o oră. În casă, trebuie să îi mai acorzi câteva minute de joacă, alint. Exerciții fizice și mintale se pot face cu ajutorul jucăriilor, a obiectelor de enrichment, prin ,, dresaj" și prin învățarea de noi trucuri.
Nevoia câinelui de atenție și nivelul lui de energie variază în funcție de vârstă și de personalitate. În general, cățeii sub vârsta de 2 ani te vor solicita mai mult, în timp ce cei mai bătrânei vor trece de multe ori neobservați. În primul an de viață al cățelului va trebui să investești mai mult timp în relația dintre voi, însă va merita. Dacă nu ai atâta timp la dispoziție, te încurajăm să adopți un senior.
Alege cățelul după stilul tău de viață, nu după aspect. Gândește-te ce îți place să faci și ce ai vrea sa faci cu cățelul tău. Dacă ești o persoană ce merge la alergat în parc, îi plac plimbările și drumețiile, alege un cățel tânăr și/sau energic. Dacă în schimb petreci mult timp la birou și preferi să privești filme în weekend, alege un cățel liniștit, chiar și mai în vârstă. Dacă ieși mult în oraș și ți-ar plăcea să ai un companion mereu cu tine, alege un câine sociabil cu alți oameni, iar dacă nu, poți opta pentru unul mai timid. Este foarte imporant să rezonezi cu câinele tău, deși majoritatea cățeilor se pliază pe viața noastră, amândoi veți avea de câștigat dacă analizezi bine comportamenul tău și al cățelului înainte de a lua decizia adopției acestuia.
Îngrijirea câinelui poate fi costisitoare, când vine vorba de tratamentul veterinar, hrană de calitate și chiar cosmetică. Este imporant să oferim cățelului cea mai calitativă hrană pe care ne-o permitem, pentru a preveni problemele de sănătate. Costurile pot ajunge chiar și la 200-300 lei pe lună, în funcție de dimensiunea cățelului sau de anumite alergii sau probleme medicale, de care trebuie să ți cont. Pe lângă vaccinurile periodice și deparazitări (costuri care se situează între 500-800 ron anual), sterilizare (200-400 ron) și microcipare (70-100 ron), asta dacă cățelul nu este deja microcipat și sterilizat - pot apărea mereu situații neprevăzute. Te sfătuim să ai niște bănuți puși deoparte pentru urgențe veterinare.
Câinele are nevoie de timp de acomodare cu noul mediul.
Indiferent dacă este vorba de un pui, un adult sau un câine senior, fiecare animal are nevoie de un anumit timp de acomodare în noua locuință. Unii căței se simt în largul lor și învață noile reguli și rutina zilnică în câteva zile, în timp ce alții au nevoie de câteva săptămâni sau chiar luni. Acordă-le timp și spațiu, nu-i stresa excesiv să facă un lucru pentru care nu sunt pregătiți. Poți apela și la servicii de dresaj profesionist dacă apar probleme de comportament ce nu se rezolvă de la sine pe termen lung (ex. plânge când este singur, nu își face nevoile afară, este anxios sau speriat). Este, totuși, cât se poate de normal, că în această perioadă de acomodare, să ai anumite "probleme" - de exemplu, să nu își facă mereu nevoile afară la început. Răbdarea este cheia.
Cățelul are nevoie de un spațiu al lui, unde să se poată odihni și unde să nu fie deranjat de familie, alte animale sau de copii. Un pătuț, sau o cușcă de interior sunt soluția perfectă.
De ce să adoptăm?
Fotografie: www.arcaluinoe.org
În România există mai multe asociații, ONG-uri și adăposturi unde câinii așteaptă noi stăpâni. Vei găsi multe de opțiuni căutând online, poate chiar și prin solicitarea unei recomandări de la un medic veterinar.
Când ai găsit un centru de la care să adopți un câine, stabilește o vizită. Vorbește cu personalul adăpostului despre tipul de animal de companie pe care îl cauți. Aceștia vor putea să îți arate câinii pe care îi au și pe care îi consideră adecvați pentru tine.
O asociație serioasă se asigura că animalul este castrat, vaccinat, deparazitat la zi și te pune la curent cu starea lui de sănătate și cu eventualele probleme, înainte de a fi luat acasă.
Adăpostul îți poate oferi informații despre istoricul câinelui, astfel încât să te ajute să alegi un animal de companie adecvat pentru locuința și stilul tău de viață – de exemplu, dacă interacționează bine cu alte animale de companie și cu copiii. Acestea te vor ajuta să faci alegerea perfectă.
Adăposturile pot inclusiv prelua câinele înapoi, dacă ți se schimbă situația și nu mai poți avea grijă de el.
Fiind atâția câini disponibili pentru adopție, este aproape sigur că vei găsi un animal de companie potrivit.
Pe lângă acestea, te vei bucura de satisfacția de a oferi unui câine salvat o viață fericită și dragostea pe care o merită fiecare animal.
Comments